הודעה לבעלי האתר

תקופת הניסיון הסתיימה, יש ליצור מנוי דרך ממשק ניהול האתר.
האתר נכנס לרשימת המחיקה ויימחק בקרוב
לחץ כאן אם אינך זוכר את כתובת ממשק ניהול האתר שלך.
חנוכה מחדש של מוזיאון ישראל ואוספיו

מוזיאון ישראל המחודש

 
 
ירושלים, 21 ביולי 2010 – חנוכה מחדש של מוזיאון ישראל, ירושלים וגניו המשתרעים על פני 80 דונם, של ביתני הכניסה וההכוונה, של אולמות התצוגה ושל החללים הציבוריים החדשים תיערך ביום שני, 26 ביולי 2010. מיזם ההתחדשות וההתרחבות הרב-שנתי של המוזיאון מעצים את חוויית המבקרים במוזיאון ובסביבותיו והוא נעשה ברוח התכנון האדריכלי המקורי של המוזיאון. את המיזם שעלה 100 מיליון דולר הובילו משרד אפרת-קובלסקי אדריכלים בתל-אביב ומשרד ג'יימס קרפנטר לעיצוב בניו-יורק והוא כולל גם חידוש מקיף מבחינה תוכנית וצורנית של תצוגת שלושת אגפי האוסף של המוזיאון – האגף לארכאולוגיה, אגף האמנויות והאגף לאמנות ותרבות יהודית, ועריכה מחדש של אוספיהם האנציקלופדיים.
 
סדרת תערוכות של רכישות חדשות ויצירות מופת מאוספיו הרב-תחומיים של המוזיאון יחנכו את אולמות התצוגה המחודשים, ובהן התערוכה המשולשת "שלושה אמנים, אוסף אחד: צבי גולדשטיין, סוזן הילר, ינקה שוניברי" שהאוצרים-האורחים השותפים לה הם אמנים ידועים בזכות עצמם. במוזיאון המחודש יוצגו גם שתי עבודות אמנות מונומנטאליות שנרכשו באחרונה, "והיתה הקשת" מאת אולאפור אליאסון ו"היפוך העולם, ירושלים" מאת אניש קאפור, שמגיבות באופן ישיר לסביבת המוזיאון ולמבנים החדשים שנוספו עליו.
 
לרגל חגיגות החנוכה תוכננה סדרה של אירועים מיוחדים לציבור הרחב שתתפרש על פני שבוע ימים ובה מופעי מוזיקה של יוצרים מן השורה הראשונה, פעילויות באולמות לכל סוגי הקהל ופסטיבל לילי של אמנות ומוזיקה שיכלול הופעות של אמנים, סופרים ואמני מיצג באולמות המחודשים של המוזיאון ובגן האמנות.
 
"ארבעים וחמש שנה לאחר פתיחת המוזיאון הנפלא הזה, השלמנו עכשיו מיזם התחדשות המאפשר לנו לשרת את הציבור באופן הטוב ביותר ולתת מענה הולם לצרכיו התרבותיים", אומר ג'יימס סניידר, מנכ"ל המוזיאון. "זאת היתה המשימה השאפתנית ביותר בתולדותינו והיא חוללה שינוי אמיתי בכל רחבי המוזיאון. אנו מצפים בכיליון עיניים למבקרים הרבים שיגיעו כדי ליהנות מהתערוכות המרתקות ומהחללים הציבוריים היפים ולחוות חוויה עשירה ומהנה יותר מן החפצים והיצירות שאין שני להם ומן הסביבה הטבעית היפהפיה של גבעת המוזיאון".
 
יו"ר מועצת המנהלים של מוזיאון ישראל יצחק מלכו, שהיה ממובילי מיזם ההתחדשות, אמר היום: "תמיד האמנתי שהאתגר האמיתי של מדינת ישראל בטווח הרחוק אינו פוליטי, ביטחוני או כלכלי אלא דווקא תרבותי-חברתי. השלמת פרויקט ההתחדשות והכשרת המוזיאון לדורות הבאים מחזקת את מעמדו כאחד מעמודי התווך התרבותיים בארץ, כאחד המוזיאונים החשובים בעולם וכמוקד עלייה לרגל לאנשים מן הארץ ומהעולם".  
 
מוזיאון ישראל, שתוכנן בידי האדריכל אלפרד מנספלד והמעצבת דורה גד כאזכור מודרניסטי של כפר ים-תיכוני, גדל בצורה אדירה מאז נפתח בשנת 1965. מאפייניו האדריכליים שבו ושוחזרו ואוספיו גדלו מאוד עם השנים ובמיוחד בעשר השנים האחרונות. מיזם ההתחדשות שהחל ביוני 2007 כולל מבנים חדשים בשטח 7,800 מ"ר וחידוש והרחבה של מבנים קיימים המשתרעים על פני 19,000 מ"ר, מתוך 58,000 מ"ר של המעטפת הארכיטקטונית כולה.
 
אדריכלות חדשה
התכנון האדריכלי של המיזם החדש שעשה משרד העיצוב של ג'יימס קרפנטר בניו-יורק מאשש את תכנית המוזיאון המקורית והיא מהדהדת בו. תכנון זה מציע למבקרים חוויה משולבת של אמנות וארכאולוגיה, נוף ועיצוב אדריכלי. בכניסה למוזיאון נבנו שלושה ביתני זכוכית – ביתן הקופות והמודיעין, ביתן חנות המוזיאון וביתן הקפה והמסעדה. ביתנים אלה שתכנונם עוקב אחר צורתו האדריכלית המודרניסטית המקורית של המוזיאון מוצלים ברפרפות טרקוטה שמסננות את האור הים-תיכוני העז מצד אחד ומאפשרות דיאלוג פנים-חוץ מצד אחר.
 
לאחר הכניסה מוזמנים המבקרים לבחור ולהתקדם דרך מעלה קרטר הפתוח המשקיף אל גן האמנות ששוקם וחודש או דרך המעבר המקורה הממוקם ממש מתחתיו. מעבר זה מוביל היישר ללב המוזיאון והוא פנינה עיצובית המרחיבה את חוויית המבקר ומקלה את זרימת המבקרים במרחבי המוזיאון. מצדו האחד קיר זכוכית שמים זורמים על קצהו העליון. מים אלה מלווים גם את אלה שהולכים במעלה קרטר.
 
המעבר מוביל את המבקרים לקומתו התחתונה של ביתן הכניסה לתערוכות התלת-קומתי. ממנו אפשר להגיע לתצוגת שלושת אגפי האוסף ולתערוכות המתחלפות שבקומה השנייה וכן לרחבת אידה קראון – רחבת הכניסה ההיסטורית של המוזיאון - שבקומה העליונה. כמו ביתני הכניסה שבקדמת המוזיאון גם ביתן זה בנוי זכוכית ומעטפת של רפרפות טרקוטה – ניגוד משלים ללוחות האבן המחפים את בנייני המוזיאון המקוריים. 
 
תצוגה מחודשת של האוספים ותערוכות פתיחה
חלק נכבד ממיזם ההתחדשות הוא הבנייה וההצבה מחדש של תצוגת שלושת אגפי האוסף – האגף לארכאולוגיה ע"ש שמואל וסיידי ברונמפמן, אגף אדמונד ולילי ספרא לאמנויות והאגף לאמנות ותרבות יהודית ע"ש ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל. הבנייה מחדש של אולמות קיימים אלה נעשתה על ידי משרד אפרת-קובלסקי אדריכלים והעיצוב מחדש של האגף לארכאולוגיה על ידי חברת פנטגרם מלונדון ושל האגף לאמנות ותרבות יהודית והאגף לאמנויות על ידי סטודיו דה לנגה מתל-אביב. כמה מן התצוגות באגף לאמנויות עוצבו בידי אורן שגיב, ת"א והלינה חמו ממוזיאון ישראל. חידושים נבחרים במוזיאון הם הצומת המחבר את שלושת אגפי האוסף; תצוגת האגף לארכאולוגיה המגוללת את סיפורה של ארץ-ישראל העתיקה; תצוגת הקבע של האמנות הישראלית הערוכה על פי כמה מנושאי הליבה שהעסיקו אמנים בישראל במאה השנים האחרונות; הכפלת שטחה של תצוגת האמנות המודרנית; ושדרת בתי-כנסת שעוצבה מחודש כציר מרכזי לאורך תצוגת האגף לאמנות ותרבות יהודית. עיצובם מחדש של האולמות הקיימים וניצול חכם של שטחם הכפיל את שטחי התצוגה לטובת חשיפתם של אוספי המוזיאון לציבור הרחב.
 
סדרה של תערוכות פתיחה המשקפת את המגוון העצום של היצירות והחפצים שבאוספי המוזיאון מוצגת באולם לתערוכות מתחלפות ע"ש הרי ובלה ווקסנר ובאולמות התצוגה של האוספים. מבחר מהן הוא:
 
שלושה אמנים, אוסף אחד: צבי גולדשטיין, סוזן הילר, ינקה שוניברי
תוצג עד ינואר 2011 באולם ע"ש הרי ובלה ווקסנר
את התערוכה המשולשת אוצרים האמנים הידועים צבי גולדשטיין, סוזן הילר וינקה שוניברי. שלושתם, אך כל אחד בדרכו, מציעים מבט רענן ואישי על היצירות והחפצים השמורים באוספי המוזיאון האנציקלופדיים ומציבים זה לצד זה יצירות מן האגפים השונים. התערוכה המיוחדת הזאת הן מבחינת אופייה הן מבחינת מידותיה, מציגה יצירות מופת מאוספי המוזיאון ודיאלוג בין האמנים לאוספים.
 
פעימות
תוצג עד אפריל 2011, באגף אדמונד ולילי ספרא לאמנויות
התערוכה בוחנת את השימוש בתנועה איטית ומהורהרת במיצבים, בעבודות וידאו, בעבודות צילום ובעבודות נוספות מאוסף האמנות העכשווית רחב היריעה של המוזיאון הכולל עבודות מאת קרלוס אמורלס, אולאפור אליאסון, מונה חטום, ג'וניה אישיגמי וביל ויולה. 
 
 
 
מתנה נדירה: אוסף הצילומים של נואל והרייט לוין
תוצג עד 2 באוקטובר 2010 באגף אדמונד ולילי ספרא לאמנויות
אוסף הצילומים של נואל והרייט לוין, שהוענק למוזיאון ישראל בשנת 2008, הוא מאוספי הצילום הפרטיים החשובים בעולם. בתערוכת הבכורה שלו מוצגות 117 עבודות המתפרשות על פני 170 שנות צילום.
 
עבודות קשורות-מקום
במוזיאון המחודש מוצבות גם שתי עבודות מונומנטליות קשורות-מקום: "והיתה הקשת" מאת אולאפור אליאסון שאורכה 2.3 מ' והיא מורכבת מ-360 ציורים וממוקמת בקצה המעבר המקורה החדש; ו"היפוך העולם, ירושלים" מאת אניש קאפור – פסל עשוי פלדת אל-חלד המתנשא לגובה 5 מ' מעל רחבת אידה קראון, בנקודה הגבוהה ביותר בקריית המוזיאון. עבודות עצומות אלה מתייחסות ישירות לסביבת המוזיאון ולמבנים החדשים והן בגדר חוליה נוספת בשרשרת של שיתוף פעולה בין המוזיאון לאמנים עכשוויים.
 
אירועי פתיחה
המוזיאון יפתח את שעריו ביום שני 26 ביולי 2010 בסדרה אירועים מיוחדים לציבור הרחב שתתפרש על פני שבוע ימים ותכלול מופעי מוזיקה, פעילויות לכל סוגי הקהל ופסטיבל לילי של מוזיקה ואמנות ובו הופעות של אמנים, סופרים ואמני מיצג באולמות המחודשים של המוזיאון ובגן האמנות. כל האירועים יוצעו ללא תשלום נוסף למבקרי המוזיאון. בשבוע הזה יורחבו שעות הפתיחה, יוצעו סיורים בתערוכות החדשות ובמיצבים, ייערכו סדנאות לילדים וקבוצות נגנים ינגנו באולמות. ביום שלישי, 27 ביולי, ייערך מופע של שלום חנוך בגן האמנות ע"ש בילי רוז וביום חמישי, 29 בחודש, יגיעו חגיגות הפתיחה לשיאן עם מופע של יהודית רביץ בגן האמנות ולאחריו "נקודת מגע" – לילה של פעילויות ברחבי המוזיאון ויציע מפגשים דרמטיים בין אמנים, סופרים ואנשי מיצג ובין יצירות אמנות בגלריות ובגן, וכן "מסיבה שקטה" - מסיבת ריקודים עם מוזיקה שתושמע באוזניות סביב פסלו של אניש קאפור "היפוך העולם, ירושלים" ברחבת אידה קראון.
 
חגיגות הפתיחה ימשיכו גם בחודש אוגוסט בפסטיבל טעימות היין ובעפיפוניאדה, במופע החדש של יהודה פוליקר ובאירועי אמנות ומוזיקה לכל המשפחה שיתרחשו ברחבי המוזיאון.

 
תגובות הוסף תגובה הוסף תגובה