הודעה לבעלי האתר

תקופת הניסיון הסתיימה, יש ליצור מנוי דרך ממשק ניהול האתר.
האתר נכנס לרשימת המחיקה ויימחק בקרוב
לחץ כאן אם אינך זוכר את כתובת ממשק ניהול האתר שלך.
תערוכה בהשראה מוזיאון ארצות המקרא

"בהשראת" מנל אלברז בעקבות התנ"ך

 
13.4.2011
אוצרים: אסתי דרורי ודורון פולק
 
מוזיאון ארצות המקרא פותח לראשונה מזה שנים את דלתותיו לתערוכה של אמנות עכשווית. ב-6 באפריל תיפתח במוזיאון תערוכה של הפסל הנודע מנל אלברז – פיסול בהשראת התנ"ך. התערוכה, הנושאת את השם "בהשראת - מנל אלברז בעקבות התנ"ך", כוללת 16 פסלים מונומנטליים שנוצרו בעקבות סיפורים ודמויות בספר הספרים. התערוכה תוצג במשך חצי שנה ולאחר מכן תנדוד לארצות-הברית.
אלברז, 66, הינו פסל ספרדי בעל מוניטין בינלאומי, שיוצר בחומרים פיסוליים מסורתיים – אבן, ברזל, גרניט ועץ. עוצמתה של יצירתו נובעת מהשילוב בין מסר פיוטי ומעודן לבין חומרים טבעיים וגולמיים וצורות פשוטות ומסיביות במסורת הפיסול המודרני. האסתטיקה של פסליו מזכירה אמנים ספרדים שקדמו לו כמו פיקאסו וצ'ילידה, אולם מבחינה תמטית אלברז מתחבר לשושלת ארוכה של ציירים ופסלים לאורך כל תולדות האמנות ששאבו מהתנ"ך ומהברית החדשה את נושאי יצירתם.
 
"קשה להאמין שעל בסיס נושא עתיק כל כך, הצליח אלברז ליצור פסלים עכשוויים כל כך, שיעמדו במבחן הזמן", כותב איש הפרסום לואיס בסט בפתיח לספרו של האמן. מבחינה צורנית, רבים מהפסלים מזכירים מבנים אדריכליים בזכות שימוש בצורות הנדסיות קלאסיות בתוך ומחוץ לחוקי הסימטריה, תוך יצירת מתח בין מסה לבין חלל. כיוון שכך הקשר בין הפסלים לנושא התנ"כי הינו בדרך כלל אלגורי או אסוציאטיבי. כך, למשל, בפסלי השבטים יששכר, זבולון או אפרים או בפסלי יהושע ושאול. בפסלים פיגורטיביים יותר כמו משה או יוסף ואחיו הקשר נוטה לאילוסטרטיבי.
הגדול והמרשים ביותר בסדרת הפסלים הינו "מגדל בבל" - מבנה דמוי עמוד חרוטי משיש קררה המתנשא לגובה של 12 מ'. כוחו של הפסל טמון ברגשות המעורבים שהוא מעורר בצופה – מצד אחד התפעלות מצד שני חרדה מול אימתנותו של המבנה המסחרר סביבו את האנושות כולה. "מגדל בבל" יוצב לצד הפסל "אפרים" בחזית המוזיאון. יתר הפסלים בתערוכה יוצגו בתוך המוזיאון ובגנו.
 
אלברז נולד ב-1945 בברצלונה. במקביל להתפתחותו כפסל הוא עסק גם בעיצוב פנים ובעיצוב תעשייתי. תערוכה ראשונה של פסליו הוצגה ב-1971. ב-1975, בעקבות מלגה שקיבל, נסע אלברז לאיטליה ושם נשבה בקסמו של שיש קררה שהפך לחומר הגלם העיקרי ביצירתו.
פסליו של אלברז הוצגו בתערוכות רבות במדינות שונות בעולם, ואחדים מהם הפכו לחלק קבוע מהנוף. מלבד ספרד אפשר לפגוש את פסליו המונומנטליים בצרפת, איטליה, גרמניה, ברזיל וארצות-הברית. ב-1996 הוא יצר שני פסלים לאולימפיאדה שהתקיימה אז באטלנטה. אחד מהם, ריקוד השלום, מוצג כיום במרכז היהודי באטלנטה. האחר, יקומים מכוסים, מוצב באוניברסיטת ג'ורג'יה באתונה. פסלים אחרים שיצר ניתן למצוא בבתי המשרדים של חברות ענק כמו פורד, נסטלה וסי-אן-אן כמו גם בבית המלוכה הספרדי.
סדרת פסלי התנ"ך של אלברז נולדה לאחר שהשלים סדרת פסלים אחרת, בהשראתה של אפריקה. בימים אלה הוא שוקד על הקמתו של מבנה פיסולי ענק בכניסה לתעלת פנמה, במרחק מטרים ספורים ממוזיאון השונות הביולוגית הנשלם והולך של האדריכל הנודע פרנק גרי. המבנה, המשתרע על שטח של 1000 מ"ר וגובה של 54 מ', יהיה אכסניה למוזיאון שיוקדש לתעלה.
 
מוזיאון ארצות המקרא, הוא המוזיאון היחיד בעולם המציג את ההיסטוריה של  תרבויות המזרח הקרוב הקדום מנקודת מבט מקראית ובו אחד מאוספי העתיקות החשובים בעולם.
שכיות חמדה, פסלים, תכשיטים נדירים, פסיפסים וכלי חרס מספרים את סיפורם של הארצות והעמים הנזכרים בתנ"ך.
ירושלים היא עיר יוצאת דופן המגלמת בתוכה את ניגודי העבר וההווה, העתיק והעכשווי. דוגמא טובה לכך הוא מוזיאון ארצות המקרא הממוקם בליבה של שדרת המוזיאונים, ומציג מנקודת מבט חדשנית את התפתחות התרבות באזורנו ואת ההיסטוריה שלו. אין זה פלא כי מנל אלוברז רצה שירושלים ומוזיאון ארצות המקרא יהיו התחנה הראשונה ליצירותיו, במה שהוא מקווה שיהפוך למסע בינלאומי.
 
מוזיאון ארצות המקרא ירושלים, שדרת המוזיאונים, רחוב אברהם גרנות 25, ירושלים טל: 02-5611066
 
שעות הפתיחה:
ימים א', ב', ג', ה' - 9:30 - 17:30
יום ד' - 9:30 - 21:30
יום ו' וערבי חג - 9:30 - 14:00
שבת – 10:00 – 15:00
סיורים מודרכים מדי יום: אנגלית 10:30; עברית .11:00
סיורים נוספים בימי ד': אנגלית ;17:30 עברית.18:00

תגובות הוסף תגובה הוסף תגובה